lightsoultext

recept

Pizza Puff Pastry Twists

Posted by Tasty on den 7 januari 2016

Zuccinirosor

Hur jag har gjort 

Jag har delat zucchinin i hälften och skurit dom i tunna skivor. 
Sen har jag skurit en remsa av smördeg, ca 4-5 cm.
Jag har sen lagt zucchini skivorna omlott på smördegsremsan, ca 1 cm in på remsan. Innan jag rullar i hop har jag penslar lite tomatsås av soltorkade tomater och sen strött över lite västerbottenost. Sen viker jag upp smördegen till hälften över zucchinin. Sen rullar jag ihop som du gör med en rulltårta och stoppar det i en silikonform.
Du kan också byta ut smördegen till filodeg om du vill. 
Gräddas ca 20-25 min i ugnen på 200 grader

Smakar väldigt gott och är fins att bjuda på. 
Lycka till. 

Kram Jill

Lätt & hälsosamt bröd

7 dl vetemjöl
7 dl rågmjöl
7 dl grahamsmjöl
6 tsk bikarbonat
3 dl brödsirap
2 dl rårörd lingonsylt
1 pkt blåbär
4 dl hackade valnötter ( kan uteslutas om du har nötallergi)
1 l A-fil

Sätt på ugnen på 180 grader eller 170 grader i varmluftsugn.
Blanda de 3 mjölsorterna och bikarbonaden.
Lägg sedan i brödsirapen, de hackade valnötterna, blåbären och lingonsylten, blanda ihop allt. Lägg till sist i A-filen och blanda ordentligt. Degen skal bli blöt då är den som den skall vara. Smörj en långpanna men rapsolja och mjöla den. Häll sedan i degen och fördela den jämt i långpannan. Sätt in långpannan i ugnen på den nedersta valsen i ca 80-90 min.

Vill du byta ut till andra ingredienser så är det fritt fram och exprimentera.
Lycka till!
Jill
 

Räksoppa ala Jill :)

600g räkskal
400 g färdigskalade räkor
1,3 l vitt vin (chardonny)
4 msk smör
2 stora palsternackor
4 stora morätter
3 gula lökar
7,5 dl matlagningsgrädde (vispgrädde)
3 msk grönskasfond
1 kapsyl schalottenfond
3 msk hummerfond
1 tub tomatpure
2 st fänkål
1 knippe dill
½ pkt philadefiaost med paprika och lök
½ pkt räkost
salt och cayennpeppar efter  smak


Gör så här:
Skala och skiva mörötterna och palsternackorna, skär löken lite grovt och skär fänkålen i mindre tärningar.  Lägg smöret i en stor kastrull, låt smöret bli lite färgat. Lägg i räkskalen och bryn dom lite innan du lägger i alla grönsakerna. Lägg sedan i hela tuben tomatpuré. Låt det brynas tillsammans tills tomatpurén gott in ordentiligt, häll sedan i de olika fonderna. Fortsätt med att bryna allt en liten stund till innan du häller i vinet. Låt sen allt stå och småkoka i 30 minuter.

Efter du har kokat allt i 30 minuter silar du av allt och sparar vätskan i en stor tjockbottnar kastrull.
Häll i matlagningsgrädden (vispgrädden) , mjukosten och  philadefiaost med paprika och lök. Låt den sen stå och småputtra tills den har reducerats till ca hälften eller till den konsistens som du själv önskar.  Smaka av och tillsätt ev salt och cayannepeppar.

Under tiden  lägger du upp de skalade räkorna i en djup tallrik, lägg räkorna som om du skulle bygga en liten vulkan. Häll sedan i soppan försiktigt runt räkorna och toppa till sist med en liten dillkvist.
Servera med lite vitlöksbröd.

Smaklig spis och lycka till!
Jill  

Örtmarinerad lammytterfilé med rödvinsås och potatismuffins
4 port

Potatismuffins ca 12 st
1 pkt keso med smak av fyra sorters lök
1 pkt mildas matlagningsgrädde 4%
3 st ägg gulor
6 st medelstora potatis
1 påse riven västerbottenost
2 st medelstora gula lökar
Salt och svartpeppar efter smak

Skala och riv potatisen på den grova sidan av rivjärnet.
Hacka löken fint Blanda ihop alla ingredienserna i en stor bunke.
När du har blandat allt väl läggs röran upp i sina muffinsformar av silikon.
Toppa dem sen med lite riven västerbottenost.
Ställa in plåten med muffinsformarna i ca 45 min – 1 timma i 200 grader på näst nedersta valsen.


Rödvinsås
3 st normalstora morötter
2 st normalastora scharlottenlökar
6 dl rött vin
3 dl vatten
½ dl kalvfond
½ dl strösocker
1 msk balsamico
½ dl färsk timjan

Hacka schalottenlöken fint, skala och skica ner morötterna, klipp timjanskvistar.
Lägg i smör i en kastrull och häll sedan i scharlottenlöken, morötterna, timjankvistarna och strösockret. Låt detta sen småmuttra i ca 10-15 min. Häll sedan i vin, vatten och balsmicon. Låt det sen stå och muttra på svag värme i ca 45 min. Häll i kalvfonden och låt allt sen stå och småkoka i ytterliggare tills såsen har reducerats lite. Är såsen för tunn, gör en mazenaredning och häll i.

Örtmarinerad lammytterfilé
ca 700 g lammytterfilé
1 kruka rosemarin
1 kruka timjan
4 medelstora vitlökar
2 dl marinad smak av vitlök

Finhacka örterna och vitlöken, blanda ihop allt i en påse och låt det stå i kylen i ca 1 dygn.
Stek lammytterfilérna snabbt i en het panna och lägg dom sen i en ugnfast form.
Tilaga sen lammytterfilén i ugnen på 200 grader tills en innetemperatur är ca 58 grader.
Vid denna innetemperatur är lammytterfilén rosa och fin inuti.
Tycker du inte om lite rosa så låt temperaturen gå upp till ca 60-65 grader.

Limesås med touch av basilika och timjan

2 limefrukter
5 dl grädde
2 msk smör

2 tsk torkad basilika
2 tsk torkad timjan
salt & vitpeppar efter smak
1 msk flytande honung

Riv limeskal i från de bägge limefrukterna.
Smält smör i tjockbottnad kastrull.
Lägg i limeskalet och saften i från 1 lime
Låt småputtra i ca 10 minuter.
Häll i grädden, basilikan, timjan, salt, vitpeppar och till sist den flytande honungen.
Låt sen såsen småsjuda tills den har reducerats till knappt hälften. 

Kan lova att den blir god till lax.
Lycka till och kram Jill
 

 

Småfrallor med basilika och tomatpesto
Varm tacotårta

På denna sida kommer jag att dela med mig av mina recept.

En del har jag hittat här på internet som jag har tillagat,
men dom flesta har jag komponerat ihop själv.

Min passion för mat är stor och tycker om att experimentera.
Har du frågor ang recepten så hör gärna av dig.

De flesta recepten har vi tillagat på kurserna när vi inte har anlitat catering.
Många recept har jag tagit i från mina egna idéer.
Jag hoppas att du hittar något som tilltalar dig.

Kram och Lycka till!
Kram Jill

 

 


För att kunna läsa recepten
ladda ner pdf-filen som finns till höger på sidan.

Vill du dela med dig av dina recept?

Dela sidan

med dina vänner!

Ladda ner recept